- Hem
- Guide - Lär dig cykla enhjuling
Guide - Lär dig cykla enhjuling
lär dig bemästra ett hjul
ALLA KAN LÄRA SIG
En av de bästa sakerna med enhjuling är att det är en sport för alla. Oavsett ålder eller tidigare erfarenheter kan alla lära sig att cykla enhjuling. Vi har under åren lärt tusentals människor, från 4-åringar till 75-åringar, att cykla. Det tar ungefär 15 timmar att lära sig, vilket kräver fokus och vilja. Om du satsar en timme om dagen i två veckor eller ägnar två hela dagar åt det, kommer du att kunna cykla. Enhjulingsträning är fantastisk för balansen och tränar samtidigt din koordination, koncentration och uthållighet – både mentalt och fysiskt.
RÄTT ENHJULING FÖR DIG
Innan du börjar cykla är det viktigt att du har en cykel som passar dig. Kvaliteten, hjulstorleken och sadelhöjden spelar en avgörande roll. Klicka här för att se våra mest populära nybörjarcyklar! De är utmärkta för nybörjare eftersom de är robusta och tål att ramla.
Att sitta rätt på enhjulingen är viktigare än man tror; sitter du fel blir det onödigt svårt att lära sig. Vilken cykel du ska välja beror på din längd och benlängd. Följ denna länk för att komma till vår guide för hjulstorlekar som hjälper dig att välja rätt. När det gäller sadelhöjden, en bra riktlinje är att sadeln ska nå upp till din navel när du står bakom cykeln. När du sitter med ena foten på den lägsta pedalen ska ditt ben nästan vara helt rakt, med en lätt böjning. På nybörjarcyklar är sadelstolpen justerbar, vilket gör det enkelt att anpassa höjden. Det innebär också att flera personer kan använda samma cykel genom att justera höjden. Om det är stor skillnad i längd mellan cyklisterna kan man köpa en extra sadel och sadelstolpe för att byta snabbt.
Välj rätt storlek
En nybörjarcykel bör vara robust, slitstark och anpassad till din kroppslängd, benlängd. Det är viktigt att cykeln varken är för stor eller för liten, då detta påverkar hur snabbt och lätt du lär dig att cykla. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt hjulstorlek.
De mest använda storlekarna för nybörjare är:
- 16 tum – Passar mindre barn med en längd på 125-155 cm.
- 20 tum – Lämplig för barn och tonåringar mellan 137-175 cm.
- 24 tum – För vuxna eller längre ungdomar över 155 cm.
Dessa tre storlekar täcker de flesta behov när du ska välja din första enhjuling. Med rätt cykel får du en utmärkt start och de bästa möjligheterna att lyckas!
HUR MAN BÖRJAR
Det bästa sättet att lära sig cykla enhjuling är att stå mellan två stolar med ryggarna mot varandra. Det ger dig stabilt stöd på båda sidor. När du är redo att cykla utan stöd, välj en plan yta utan hinder så att du kan koncentrera dig på balansen. Kom ihåg att om du ramlar ska du släppa cykeln för att undvika skador. Enhjulingen tål att falla, men använd alltid hjälm eftersom du kan ramla, särskilt när du lär dig.
STEG FÖR STEG
Efter många års erfarenhet har vi skapat den perfekta guiden för att lära dig cykla enhjuling. Följ dessa 10 steg och du kan förmodligen cykla efter 15 timmar! Är du redo? Här kommer vi:
- Placera sadeln mellan benen.
- Snurra på hjulet så att en pedal pekar bakåt mot dig.
- Håll i stolarnas ryggstöd med båda händerna.
- Trampa ner den bakre pedalen så att du hamnar på sadeln med hjulet under dig.
- Börja med små pendlarörelser med ett ben ner mot marken och det andra upp – lite fram och lite bak (benet som når marken ska vara lätt böjt).
- Öka pendlingen för att trampa lite längre fram och bak – sitt tungt i sadeln, stå inte på pedalerna.
- Fortsätt utöka pendlingen så att du trampar ett halvt varv fram och bak – så att det andra benet når längst ned.
- Trampa nu ett fullt varv fram och bak – sitt fortfarande tungt i sadeln.
- Börja cykla framåt. Använd ett räcke, en vägg eller en vän för stöd medan du cyklar längs med det.
- När du kan förflytta dig 10-20 meter utan större problem, prova att cykla utan hjälp. Ta fart och trampa iväg! Använd armarna för att balansera. Du kommer snart att märka att det blir lättare och att du tar dig längre. Ge inte upp – du kommer att lyckas!
VÅRA BÄSTA TIPS
Här har vi samlat våra bästa tips till dig som ska lära dig cykla enhjuling!
- Ha inte för låg sadel
-Sitt tungt på enhjulingen – all vikt på sadeln
-Håll blicken långt framåt – titta inte ner
-Böj dig hellre lite framåt än bakåt
-Trampa på – det är lättare att cykla snabbt än långsamt
-Se till att skydda dig själv när du ramlar – låt enhjulingen falla, den håller
-Rikta dina axlar åt det håll du vill cykla
-Försök inte lära dig svänga från början – det kommer helt automatiskt med tiden
Fördelar med att lära sig cykla enhjuling
Att lära sig cykla enhjuling är inte bara en imponerande färdighet – det erbjuder också en rad fysiska, mentala och sociala fördelar:
- Förbättrad balans och koordination: Enhjuling kräver att du balanserar och koordinerar rörelser, vilket stärker kroppens stabilitet och samspel.
- Stärker core och benmuskler: Eftersom du konstant arbetar för att hålla balansen tränas mage, rygg och ben intensivt.
- Ökad uthållighet och kondition: Enhjulscykling är en rolig och utmanande form av konditionsträning som förbättrar både styrka och uthållighet.
- Mental skärpa och fokus: Du måste koncentrera dig fullt ut när du cyklar enhjuling, vilket tränar hjärnan och förbättrar ditt fokus.
- Utvecklar tålamod och uthållighet: Att lära sig cykla enhjuling kan vara svårt i början, men framgången som kommer med träning stärker ditt självförtroende och din uthållighet.
- Social och imponerande färdighet: Enhjulscykling väcker uppmärksamhet och kan bli en rolig konversationsstartare. Dessutom är det en aktivitet som passar perfekt för uppträdanden eller gruppövningar.
- Låg miljöpåverkan: Som ett miljövänligt transportmedel är enhjulscykeln ett roligt sätt att minska sitt koldioxidavtryck.
Att cykla enhjuling är en unik och givande hobby som stärker både kropp och sinne – och bjuder på mängder av skratt längs vägen!