Guide - Lär dig gå på slackline


Att lära sig gå på lina är enkelt. Det enda du behöver är lite vilja och lite uthållighet – och en slackline. Balansträningen är otroligt bra för hela kroppen, fysiskt och mentalt. Du tränar förutom balans även koordination, kroppskontroll, uthållighet, rörlighet, koncentration och andning.

Andningen är central i all typ av balansträning och väldigt viktig när du går på lina. Det är lätt att råka spänna sig och hålla andan i början, så försök tänka på det från sekund ett – slappna av och andas.


Följ nu vår enkla guide och lär dig de viktigaste grunderna innan du börjar öva!

1. Kom upp på linan

begynder, guide, slackline, gibbon, danmark, denmark

Det viktigaste att tänka på när du börjat är att du inte ska skynda över linan. Målet just nu är inte att komma över till andra sidan, utan att vara uppe på linan så länge som möjligt. Börja med att hitta en fokuspunkt att fästa blicken vid. Antingen rakt framför dig på trädet eller nere vid linans fäste. För att komma upp ställer du dig bredvid din slackline och sätter upp ena foten rakt på linan. Det är lättare att hålla balansen på ett ben, så låt det andra hänga ut på sidan och använd det för att hålla balansen. Håll nu upp armarna högt så att armbågarna är i höjd med dina axlar. Armarna är väldigt viktiga för din balans.

När du är uppe på linan ska du försöka slappna av, lägga vikten på foten och fortsätta andas. När du håller på att tappa balansen kan det hjälpa att snabbt böja på benet du står på lite mer. I början är det vanligt att linan skakar under dig, mycket eller lite. Det är inte konstigt och beror på att din kropp inte är van vid den här typen av balansträning. Ha tålamod – det släpper. Sakta börjar kroppen förstå vad du gör och anpassar sig till det nya underlaget. Fortsätt nu att stå på linan och hitta balansen. När du kan stå utan problem i ca tio sekunder på varje ben är det dags att börja gå!

2. Ta dina första steg

Att börja gå på linan är inte svårt nu när du kan stå. Se det bara som att du ska byta fot på linan. Placera din andra fot rakt på linan framför den andra, lägg över vikten och släpp den bakre foten. Tänk på att det är svårt att stå med båda fötterna på linan, så försök göra bytet ganska snabbt. Se till att hitta balansen på den andra foten innan du försöker ta ett steg till. Gör det sakta, slappna av och glöm inte bort att andas. Efter en stund kommer du in i ett flyt och behöver inte stanna upp mellan varje steg.

3. Att tänka på

När du börjar gå på lina är det bra att spänna upp din slackline ganska lågt. Det blir också lättare att lära sig om linan inte är så lång. Spänn helst upp den över gräs för att få mjukt underlag och undvik asfalt eller betong. Se också till att det inte finns något hårt runt linan som det finns en risk att någon ramlar på. I början kan det också vara skönt att hålla någon i handen. Träna tillsammans! 

4. Utmana dig själv ytterligare

När du har lärt dig stå och gå på linan är det dags att börja utmana dig själv ännu lite mer. Du kan till exempel spänna upp linan ännu längre och kanske ännu lite högre. Eller prova några av de här varianterna: 

Gå baklänges
Håll balansen med båda fötterna på linan
Vänd 180 grader på linan och fortsätt gå
Håll balansen sittandes på huk
Balansera med fötterna rakt över linan, åt andra hållet
Håll balansen utan att använda armarna (håll dem längs med kroppen)


När du behärskar det här och är intresserad av att ge dig in i Slacklines trick-värld finns det oändligt med utmaningar. Lär dig hoppa på linan, snurra eller till och med volta. Kolla in Gibbon Slacklines på Instagram och hitta inspiration!